Menu

1300 km za prvni rok behani. Jaky to byl rok?

2 minuty čtení

Touhle dobou to presne rok od doby, kdy jsem zacal behat. Predtim jsem mel za sebou 4 roky absolutni flakacky. 6 let nazpet jsem stravil rok v Anglii, kde jsem docela jezdil na kole a zil takovy studentsky low-cost zivot. Co jsem se vratil do CR a zacal opet naplno pracovat, tak jsem se z pohledu fyzicky jen lenosil a vlastne nedelal vubec nic. Nemel jsem zadne potize. Jsem presvedceny, ze kvalita zivota hodne zalezi na strave a tim, ze jsem vegetarian, minimalne konzumuji cukry a sul a hodne piju, tak jsem se i bez sportu citil dobre.

Snazim se zit vyrovnany zivot. Samozrejme jsem vedel, ze neni idealni muj sedavy zpusob zivota v kombinaci s lenosenim. Rozhodl se s tim neco delat. Kolektivni sporty jsou vzhledem k me pracovni zatezi pro me docela komplikovane (hodne schuzek a neplanovanych akci). Na fitko jsem se tou dobou necitil (ted uz je to jine, o tom napisu nekdy pozdeji). Rozhodl jsem se pro behani. Velkou inspiraci mi je Marek Numerato, kamarad z Gymplu. Marek je supr bezec (1/2maraton lehce nad 1:20, 10 km lehce pod 40 min.) – behani ho bavi a vypada dobre!

Behat jsem zacal na konci dubna 2013. Trochu jsem se v tom placal a nekolikrat prepalil trenink a potom nemohl par tydnu behat. Diky pretazene noze jsem nemohl spoustu tydnu behat. Prvnich 5 mesicu behani bylo slozitych. Stale me neco bolelo. Nemel jsem spravne vybaveni, a kdyz jsem do vybaveni zainvestoval, tak se mi pokazily drahe boty a v obchode Triexpert byla reklamace peklo. Neumel jsem se protahovat a jen se seznamoval se svym telem.

Casem jsem se naucil sve telo vice poslouchat, s namozenou nohou mi par skvelymi cviky pomohla fyzioterapeutka (doporucuji!). Je to takova joga pro zacatecniky, hodne protahovani a trenovani vlastniho tela pouze s vlastni vahou. Obecne jsem velky fanousek jogy a verim, ze jednou jogu budu asi pravidelne cvicit.

Dneska si to bez behani nedokazu predstavit – citim se fantasticky, jako nikdy predtim a predevsim je to velky relax. Po prekonani prvnich 5-8 km si zacinam behani moc uzivat. Nejlepsi napady dostavam pri behani (zatimco drive v koupelne).

Pri behani jsem poznal spoustu zajimavych mist, kam bych se bezne nedostal. Bezecke boty si sebou beru na kazdou dovolenou – behal jsem u more i na horach. Je nekolik behu, ktere mi utkvely vice v hlave. Byly to napriklad behy po stezkach na skalnatem pobrezi, kde 1-2 kroky od stezky byl 30 metru skalnaty sraz do more. Vzpominam si take na behani v Alpach, kde jsem se ztratil v lesich a tezko hledal cestu zpet. Zajimave behy jsem prozil letos v zime. Bezet na snehu a ledu v -12°C neni uplne prijemny pocit – i kdyz nechcete, napadne vas, ze uklouznuti muze znamenat, ze uz domu nedobehnete a cekat v takovem mrazu v teniskach a vetrovce na pomocnika neni uplne prijemna predstava.

Po roce behani mi ukazuje RunKeeper natrackovanych pres 1300 km behu v celkem 140 aktivitach. To je nejakych 110 hodin behu, dalsich cca 100 hodin zabraly prime pripravy (rozcvicka, prevlekani, sprcha). Kdyz to vemzu trochu nazorneji:

  • vzdalenost – baj voko jsem nabehal vice, nez je vzdalenost pesky z Prahy do Rima (1200 km), Parize (1000 km) nebo Bukureste (1250 km)
  • casove – stravil jsem behem o hodne vice casu, nez bezny clovek napracuje v zamestnani za cely mesic

behani-runkeeper-statistiky-prvni-rok

Ani minuty behu nelituji. 🙂 Sve bezecke vysvedceni si tak trochu budu vyzvedavat v nedeli behem maratonu v Praze. Drzte palce, nebude to vubec jednoduche. Stale mam pred temi 42 km strasne velky respekt!

Tip: Me clanky o behani najdete zde.

V druhem roce behani bych chtel min. o 10% zvysit pocet nabehanych kilometru. Verim, ze jeste mam v pohode vek, abych si mohl troufnout zvysovat sve cile v behani.

Jak jste na tom s behanim vy?

Poslední aktualizace: 09. 05. 2014